kendini-tanima-rehberi-o%cc%88fke-standart-1

Öfke Kontrolü

ÖFKE NEDİR?

Öfke herkes tarafından hissedilen normal bir duygudur. Uygun bir şekilde ifade edildiğinde, kişinin kontrolü altında olduğunda sağlıklı ve doğal bir duygudur. Ancak kontrolden çıkıp da uygun bir şekilde yönetilemez ise çeşitli fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal ve yasal problemlere neden olabilir.

Pek çok kişisel ve sosyal problemlerin (aile içi şiddet, sözel ya da fiziksel saldırganlık) temelinde öfke vardır. Öfke her yaşta kontrol edilebilen bir duygudur.

ÖFKE KONTROLÜ

Öfkeyi doğru ifade etme becerisini kazanmaya öfke kontrolü denir. Öfke yönetimi tekniklerinin amacı, kızgınlığın ve öfkenin yol açtığı duygusal ve bedensel tepkileri azaltabilmektir. Öfkeyi kontrol edebilmek için, sizi neyin öfkelendirdiğini keşfetmek önemlidir. Öfke çoğu zaman istenen ve beklenen şeylerin gerçekleşmemesinden kaynaklanır. Kişinin beklentileri ile yaşadığı olaylar birbiri ile uyuşmazsa bu kişide öfke yaratır. Sizin kızmanıza neden olan insanları, olayları yok edemezsiniz; onlardan kaçınamazsınız; onları değiştiremezsiniz. Yapılacak tek şey bu insanlar ya da olaylar karşısında gösterdiğiniz içsel ve dışsal tepkilerinizi kontrol edebilmek, onları yapıcı bir şekilde yönetebilmektir.

ÖFKEMİ NASIL DURDURABİLİRİM?

Öncelikle öfkemizin nedeninin diğer insanlar ve olaylar değil de kendi gerçekleşmemiş beklentilerimizden olduğunu anlamamız gerekiyor. Diğer kişilerin ve olayların değil de kendi düşüncelerimizin bizi öfkelendirdiğinin farkına varırsak, öfkemizin doğuracağı sonuçların şiddetini de hafifletebiliriz.

Bunun için şunu kullanabiliriz; ‘‘Kimse beni üzemez ve öfkelendiremez fakat benim kendime katlanamam ve pozitif düşünmemem beni öfkelendirir.’’

Öfke bizim ürünümüzdür, bunu göz önünde tutarsak düşüncelerimizi değiştirmek için güç kazanmış oluruz.

PROBLEM ÇÖZME TEKNİĞİ

Bazen öfke duygusu yaşamımızdaki gerçek ve kaçınılmaz sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Kızgınlık duygusu böyle zamanlarda bu zorluklar karşısında yaşanan doğal ve sağlıklı bir duygudur. Böyle durumlarda en yararlı tutum öncelikle durumu değiştirip değiştiremeyeceğinizi araştırmaktır. Değiştirebileceğiniz bir şeyse çözüm yolları araştırılmalı değil ise yapılacak en iyi şey sorun ile yüzleşmektir.

Uzman Klinik Psikolog

Romina Kuyumcuoğlu