shutterstock_180181049-1280x720

Terapi Nedir?

Terapi, kişiye günlük yaşantısını olumsuz şekilde etkileyen stres faktörleriyle başa çıkmasını öğreten bir süreçtir.

Terapi aynı zamanda kişiyi mutsuz eden düşünce ve davranışlarının yerine kendisini mutlu edecek düşünce yapıları ve yeni davranış biçimleri geliştirmesine yardımcı olur.

Terapide kişinin sorun yaşadığı bütün alanlar üzerinde çalışılır. Bu alanlar; gündelik yaşamdaki stresler, kaygılar ve korkular, ilişki sorunları, aile içi çatışmalar, okul ya da meslek hayatındaki aksaklıklar olabilir.

Terapist nasıl seçilir?

İyi bir terapi süreci için terapistin bazı yeterliliklere sahip olması gerekir. Terapist, uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra bir terapi yaklaşımı ile ilgili yeterli donanıma sahip olmak için çeşitli eğitimleri tamamlamış olmalı ve üzerine o yaklaşım ile ilgili süpervizyon almış olmalıdır.

Terapinin Hedefleri Nelerdir?

Terapi sürecinde danışanın beklentilerinin ve terapi hedeflerinin saptanması oldukça önemlidir. Beklentiler netleştirilmedikçe bilinmez bir yolda yolculuk yapılır. İlk görüşmeden itibaren terapi hedefleri belirlenir. Örneğin;

  • Daha özgüvenli olmak istiyorum.
  • Mutlu hissetmek istiyorum.
  • Huzursuzluğumun geçmesini istiyorum.
  • Sosyal ilişkilerim daha iyi olsun istiyorum.

Hedeflerin belli olması ise sürecin bir haritası gibidir, bu nedenle ilk seanstan itibaren belirgin amaçlar saptanır. Bir danışanın hedefleri vardır, bir de terapistin kişi için yararlı olacağını düşünerek belirlediği hedefler vardır, bunlar üzerinde konuşularak terapi hedefleri netleştirilir. Böylece sürecin nasıl işleyeceğine dair bir öngörü sağlanır.

Terapinin Amaçları

  • Kişinin duygusal  zorlanmalarını birlikte ele almak,
  • Değişim ve gelişim için neler yapılabileceğini belirlemek,
  • Durumlara farklı bir bakış açısı ile bakmayı sağlamak,
  • Olumsuz ve işlevsiz olan düşünceleri ve davranışları fark edip, bunların yerine olumlu ve kişinin yaşamında daha çok işine yarayacak olan düşünce ve davranışlar geliştimek.

 

Terapist danışan adına kararlar almaz, ne yapıp ne yapmaması gerektiğini söylemez. Objektif bir şekilde durumu değerlendirip, olası seçenekleri görebilmesi için kişiye rehberlik ederek ışık tutar.

Kişinin hayatındaki hoşnut olmadığı durumun değişmesine dair en fazla gücü olan yine kişinin kendisidir. Bu potansiyel değişim gücü herkesin sahip olduğu bir şeydir ve sadece fark edilmeyi beklemektedir. Kişinin içindeki gücü kullanabilmesi onu keşfetmesi ile mümkündür.

Bu gücün ortaya çıkmasını engelleyen geçmişten gelen bazı anılar, duygular ve düşünceler olabilir. Terapi bu gücün ortaya çıkmasını engelleyen sebepleri fark etmenizi sağlayarak sahip olduğunuz gücü fark etmenize yardımcı olacaktır.

Uzman Klinik Psikolog

Romina Kuyumcuoğlu