shyness-11

Başarısız Olma Korkusu

Her insan başarılı olmak ister. Hayatta başarılı olmak, saygı duyulmak ve önemsemek hepimizin istediği şeylerdir. Bu niteliklere ulaşabilmek için potansiyelimizi en iyi şekilde kullanmamız gerekir. Potansiyelimizi ortaya çıkarmamızı engelleyen en önemli faktörler, kendimize olan inançsızlığımız, mükemelliyetçi bir yapı ve motivasyon eksikliğidir.

Başarıya ulaşabilmek için öncelikle kendimize inanmamız gerekir. Kendinize inanmazsanız hedefe doğru adım atacak motivasyon ve gücü bulamazsınız. Kendini gerçekleştirmek en iyi ve en yüksek noktaya ulaşmak değildir. Kendini gerçekleştirmek, sahip olunan güçlerin farkında olunarak ve bunların uygun koşul, durum ve zamanda kullanılarak, yapılabilenin en iyisinin yapılmasıdır.

Başarıya ya da hedeflere ulaşma süreci boyunca her şeyin kusursuz, hatasız ve mükemmel bir şekilde gerçekleşmesini beklemek gerçekçi değildir. Hedefe ulaşma sürecinde, karşınıza pek çok yol seçeneği çıkacaktır. Bunlarından her zaman en kestirme olanını ya da en pratiğini bulamayabilirsiniz. Bu yolda önünüze pek çok engel ve zorluk da çıkabilir. Önemli olan bu engel ve zorlukların sizi durdurmasına izin vermeyip sabırla yola devam edebilmektir.

Bazı mükemmeliyetçi kişiler ‘‘ya hep ya hiç’’ şeklinde bir düşünce yapısına sahiplerdir. Bu kişiler, ‘‘olacaksa en iyisi olsun ya da hiç olmasın‘‘ şeklinde düşünür ve davranırlar. Oysa bu yapılabilecek iyi bütün hamleleri engeller. Kişiyi ileri taşıyacağına yerinde saymasına neden olur. Hedefe ulaşırken, özellikle de büyük ve uzun vadeli bir hedef ise, adım adım yol alınacağını baştan bilerek yola çıkılmalı ve çıkılan her basamağın hedefe bir adım daha yaklaştırdığı gözden kaçırılmamalıdır.

Bazı kişiler başarısızlıktan çok korkar. Bunun nedeni başarısızlığı kişiselleştirmeleridir. Bu kişiler için herhangi bir şeyde başarısız olmak kişinin başarısız biri olduğunu gösterir.

Oysa bu büyük bir yanılgıdır. Hayatımızda herhangi bir alandaki başarısızlığımız sadece o alana aittir, hayatımızın tamamına genellenemez.

Hiçbir başarısızlık sizi başarısız bir kişi kılacak kadar güçlü değildir.

Uzman Klinik Psikolog

Romina Kuyumcuoğlu