olgunluk1-e1371453466176

Kendimize Duyduğumuz Saygının Önemi

Hepimiz çevremizdeki kişiler tarafından saygı duyulan insanlar olmak isteriz. İnsanlarda bu izlenimi uyandırmak ve saygı duyulan biri olmak bizim elimizdedir.

Başkalarının size karşı tavrı, sizin kendinize karşı olan tavrınızla şekillenir. Kendinize saygı duyuyor, değer veriyor ve kendinizi önemsiyorsanız çevrenizdekiler de sizin kendinize davrandığınıza benzer şekilde bir davranış sergileyecektir.

Saygıyı hak ettiğinizi bilerek davranırsanız karşınızdan göreceğiniz tavır da bu olacaktır. Saygıyı hak ettiğinize inanmadığınız sürece etrafınızdakiler de bunu hak ettiğinize inanmazlar.

Sizin kendinize göstermediğiniz saygıyı bir başkasından beklemeniz gerçekçi değildir. Ayrıca kendinize duyduğunuz saygı, çevrenizdeki pek çok kişinin size duyduğu saygıdan çok daha etkin ve önemlidir.

Sizinle ilgili olan her şey öncelikle sizin kendinize dair hisleriniz ile başlar. Dolayısı ile diğer insanlarda saygı uyandırmak için öncelikle saygıyı hak eden bir birey olduğunuza ikna olmanız gerekir.

Özgüven Öz’den Geçer

Özgüven ve öz saygı doğuştan gelmez, kimse ben özgüvenliyim diye doğmaz. Özgüven geliştirilir, geliştikçe de güçlenir. Yeter ki bunu kendinizin yapabileceğini unutmayın.

Değerli olduğunuzu, önemsendiğinizi, sevildiğinizi çevrenizdekilerin göstermesini beklemeyin. Bunları kendinize ”siz” gösterin. Çünkü siz bunu yapmadıkça özgüven gelişmez. Çevrenizdekilerin size değer vermesi, sizi önemsemesi hoştur. Ancak sizin kendinizi sevmeniz, saymanız ve kendinize değer vermeniz şarttır.

Özgüven öz’den geçer… Gelişmesi de sizin kendinize dair hissettiklerinize bağlıdır.

Uzman Klinik Psikolog

Romina Kuyumcuoğlu