olumsuzluklar

Olumsuz Bakış Açısı Olan Kişilerle İletişim Kurmak

Çevremizde sürekli şikayet eden, her şeye eleştirel yaklaşan ve sürekli bir şeylerden yakınan kişiler vardır. Bu kişiler ile sürekli iletişim halinde olmak sizin de duygu durumunuzu olumsuz yönde etkiler. Bu tür olumsuz bakış açısına sahip kişilerle vakit geçirmek sizin de moralinizin bozulmasına, motivasyonunuzun azalmasına ve enerjinizin düşmesine neden olur.

hayir-diyebilmekOlumsuz düşünen insanlarla başa çıkmanız için kullanabileceğiniz teknikler

Mecbur olunmadığı sürece,  olumsuz düşünen kişilerle kısa süreli iletişimde kalmakta fayda vardır. Olumsuz düşünen kişilerin şikayetlerine ya da eleştirilerine dinleyici kalmanız ya da onaylayıcı olmanız, onların bu olumsuz tutumunu güçlendirir. Sessiz duruşunuz, karşınızdaki kişinin şikayetlerini arttırır.

Dinleyici olmak yerine duyarsız kalmak veya düşüncesine katılmadığınızda yumuşak bir şekilde bunu ifade etmek, karşınızdaki kişinin olumsuz tutumunu en azından sizin yanınızda biraz dengelemesini sağlar.

Beden gıdalardan nasıl besleniyorsa, ruh da çevresindeki kişilerden beslenir. Nasıl zararlı gıda bedene zarar verirse, huzur vermeyen kişiler de ruha zarar verir.

Ruhunuza iyi gelen kişilerle iç içe olmak ruhunuzu beslerken, size huzur vermeyen kişiler ruhunuzu incitir ve yorar.

Ruhunuza ve bedeninize iyi gelen kişilerle bir arada olmanız, duygu durumuz için büyük önem taşır.

Uzman Klinik Psikolog

Romina Kuyumcuoğlu