terapi1

Psikolojik Desteğe İhtiyaç Duyulan Durumlar

Bazı zamanlarda sorunlarla tek başına başa çıkmak zordur. Aile ve arkadaşlarla sorunları konuşmak ve paylaşmak faydalıdır. Ancak bazı sorunlar karşısında arkadaşlar veya aile yeteri kadar yardımcı olamaz. Sizi ihtiyaç duyduğunuz şekilde anlayamayabilirler veya değişime neden olacak şekilde yönlendiremeyebilirler. Duygular çok yoğun olduğunda kişinin ihtiyaç duyduğu profesyonel bir yardımdır.

Hissedilen olumsuz duygular yaşamınızı etkileyecek kadar yoğun ise, yaşamınızdaki stres faktörleri çok fazla ise, ilişkinizde sorunlar yaşıyorsanız, kaygı, korku ve umutsuzluk duyguları nedeniyle sıkışıp kalmışsanız ve değişime ihtiyaç duyduğunuz halde bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız terapi almayı düşünebilirsiniz.

Mutsuz hissediyor, zevk aldığınız şeyleri bile yapmak istemiyor, iştah ve uyku düzeninde bozulma yaşıyor ve enerjisiz olma gibi depresif belirtiler yaşıyorsanız terapiye başvurmak faydalı olur.

Sosyal fobi, panik atak, obsesif kompalsif bozukluk (takıntılar) gibi kaygı belirtileri var ise bu kaygılar nedeniyle hayatınızın kalitesi düşüyorsa terapiye başvurmak faydalı olur.

Hayatınızın kalitesi düşükse ve yaşamınız istediğiniz gibi gitmiyorsa değişim sağlayabilmek için objektif bir görüşe ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz.

Doğru terapist seçimi

Terapi kişinin sorunlarını paylaşacağı ve duygularını açacağı çok özel bir alandır. Bu paylaşımların yapılacağı terapi sürecinde kişinin anlaşılacağını, yargılanmayacağını ve eleştirilmeyeceğini hissetmesi oldukça önemlidir.

Kişinin terapistine duygusal olarak yakın hissetmesi ve ona karşı açık olabilecek kadar rahat olması bu süreç için son derece önemlidir. Terapi sürecinde kişinin kabul edildiğini ve yargılanmadığını hissetmesi gerekir. Terapinin faydalı olabilmesi, terapist ile danışan arasındaki ilişkinin güvenli olmasına bağlıdır.

Terapi sürecinin kişiye faydalı olabilmesinde terapistin eğitiminin, uzmanlığının, mesleki deneyiminin ve etik değerlere bağlı çalışmasının önemi çok büyüktür.

İyi bir terapi süreci için terapistin bazı yeterliliklere sahip olması gerekir. Terapistin, uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra bir kaç terapi yaklaşımı ile ilgili yeterli donanıma sahip olmak için çeşitli eğitimleri tamamlamış olması gerekir. Bir terapistin uzun süreli bir süpervizyon sürecinden de geçmiş olması gerekir.

Terapist seçerken, terapistin hangi eğitimleri almış olduğu, hangi alanlarda çalıştığı ve süpervizyon alıp almadığı araştırılmalıdır.

Uzman Klinik Psikolog

Romina Kuyumcuoğlu